Osäker på vilken trampolin
som passar dig?
Enkla steg till ett lyckat köp
Allmänt
Trampoliner av olika fabrikat och modeller säljs numera av ett stort antal återförsäljare över hela Sverige. (redan för några år sedan fanns över 30 olika modeller att välja på, och fler har tillkommit sen dess). Det är stor skillnad på de studsmattor som bjuds ut på marknaden, från enkla leksaker med tveksam funktion och hållbarhet för några tusenlappar, till kvalitetstrampoliner med högvärdig funktion till ett väsentligt högre pris.
Kan det verkligen vara motiverat att köpa en dyrare studsmatta för en större summa? Om man tror att trampolinintresset är snabbt övergående kan det vara logiskt att minimera utgiften för köpet. Enligt vår erfarenhet är det dock sällan så, och när man inser att det blir ett mångårigt intresse bör man i stället se på funktion och årskostnad.
Generella krav
Hoppegenskaper: De flesta hoppare föredrar en ”lång” studs med spänst i, som de bättre trampolinerna har. Vissa studsmattor har kort och stum studs – de är därför inte alls lika uppskattade och dessutom belastar de kroppen betydligt hårdare. Studsen kan också vara mer eller mindre mjuk, och det är individuellt vad man tycker bäst om där.
Säkerhet: Studsmattan ska vara utformad för att minska risken att göra sig illa om man landar fel. I första hand gäller det att ha ett bra kantskydd. Det är också en fördel om trampolinen har stor yta för att minska risken att landa på kanten.
Hållbarhet: Trampolinhoppning ledsnar man inte på, och studsmattan kommer att användas flitigt under många år och utsättas för stort slitage. Så du bör välja en studsmatta där alla delar är gjorda så att de klarar det. Givetvis ska den också klara utomhusklimat med sol, regn och snö.
Storlek och form
Vanligast bland familjetrampoliner är runda studsmattor med en diameter på 4–4,3 meter (13 eller 14 fot). Denna typ och storlek är vår grundrekommendation för allround-bruk, både för nybörjare och erfarna hoppare.
Större trampoliner finns och är överlägset bäst för lekar på studsmattan. Det större avståndet till kanten ökar säkerheten, men de kan vara något ”tunghoppade” om en ensam hoppare med låg vikt vill hoppa högt.
Mindre trampoliner, ned till 3,6 meter (12 fot), är ett bra alternativ om man inte har plats för en större studsmatta. De fungerar bra för en ensam hoppare och kan ha goda hoppegenskaper om de är rätt utformade. Däremot är utrymmet för lekar begränsat, och man bör definitivt inte vara fler än en person på en studsmatta av denna storlek.
En högklassig, fullstor rektangulär eller oval trampolin är det bästa valet för den avancerade hopparen. Den kan ha mycket bra studs (om den är gjord för det) och har bäst form för volter och annan avancerad hoppning.
Studsmattan delar
Enkelt sett går det att utkristallisera tre typiska delar hos en studsmatta: ram, fjädrar och duk. Utöver detta tillkommer säkerhetsdelar som kantskydd och skyddsnät.
Ram: En bättre trampolin har en kraftigare och betydligt tyngre ram, gärna upp emot 3 mm, jämfört med ca 1,5 mm för en enklare variant. En så tjock ram håller även vid kraftig överbelastning och ger bättre stabilitet, bättre studs, mer säkerhet och en känsla av högre kvalitet. Tag reda på studsmattans totala vikt – ju tyngre desto bättre. Ramarna är oftast behandlade för att stå emot slitningar och rost. Samtliga våra ramar är varmgalvaniserade för långsiktigt rostskydd.
Fjädrar: Det är stor skillnad på studsen mellan olika studsmattor, och detta beror till stor del på fjädrarna. Fjädrarnas diameter, längd, material, antal fjädrar samt inspänning i duken spelar alla en roll. Enklare studsmattor har små, hårda fjädrar som ger en stum studs. Diametern på fjädrarna hos en sådan studsmatta kan vara runt 25 x 150 mm. En ”bra” fjäder bör vara 30 x 230 mm. Du kommer långt genom att välja en studsmatta med tillräckligt stora fjädrar, men fjäderdimensionen säger inte allt om studsen och den optimala studsen är inte densamma för alla. Vi rekommenderar att provhoppa studsmattan innan köpet och gärna jämföra med andra modeller. Hållfastheten hos fjädrarna brukar inte vara ett stort problem, men fjädrar kan töjas ut och behöva bytas om trampolinen överbelastas. Alla trampolinfjädrar är galvaniserade och rost är sällan ett problem.
Duk: Alla mattor till studsmattor för familjebruk är gjorda av polypropylenväv, ett mycket hållfast och åldringsbeständigt material. Skador på mattor beror oftast inte på materialet utan på bränn- eller skärskador. Det finns två kvaliteter: en slät (kalandrerad) kallad Permatron, tillverkad i USA, som är skonsam mot nakna armar och ben. Den används i kvalitetstrampoliner och vissa billigare modeller. De allra billigaste trampolinerna har en enklare väv med grov yta som är mer aggressiv mot hud och kläder. En svag punkt för mattans hållfasthet kan vara kantsömmarna, som utsätts för stora påfrestningar. Kontrollera antalet kantsömmar, helst minst sex, och bedöm kvaliteten på syarbetet.
Kantskydd: Kantskyddet varierar stort mellan olika studsmattor, både vad gäller funktion och hållbarhet. Ett bra kantskydd är dyrt att tillverka, vilket förklarar varför det ofta är den svagaste komponenten i trampoliner. Kantskyddet ska täcka ram, fjädrar och fjäderfästen helt, sitta på rätt plats och vara en bra stötdämpare. Bäst är styv EPE (expanderad polyeten eller ethafoam) eller EVA, minst 25 mm tjockt, för bra stötabsorption och hållbarhet. Billigare varianter kan ha polyuretanskum, som är för mjukt för att ge tillräckligt skydd. Ytmaterialet på billiga kantskydd kan vara armerad PE eller PVC, men dessa är inte slitagetåliga. De bästa kantskydden har kraftig vinyl-galon, som är hållbart och ser bra ut även efter många år utomhus. Bedöm kvaliteten på sömnadsarbetet och infästningen av kantskyddet. Elastiska stroppar eller rep är bästa designen för att hålla skyddet på plats.
Skyddsnät: Studsmattor får inte säljas utan skyddsnät. Vissa mindre seriösa aktörer säljer trampoliner utan skyddsnät, så kontrollera att ett sådant följer med. Vi rekommenderar nät med sydda stolpfodral, som har bäst funktion och hållbarhet.
Service och reservdelar
Studsmattor är generellt hållbara, men det är inte ovanligt att någon del behöver bytas ut. Kontrollera att återförsäljaren har reservdelar och att de kommer att finnas tillgängliga under flera år framöver. Om återförsäljaren har varit aktiv länge med god service är det ett fördelaktigt tecken.